W dniu 20 lutego 2026 roku organizujemy kolejną edycję Forum Branży Cukrowniczej. Tym razem wydarzenie to odbędzie się w Poznaniu w Andersia Hotel & Spa.

Oprócz podsumowania kampanii cukrowniczej 2025/2026, zaprezentujemy tematy najbardziej istotne z punktu widzenia producentów cukru w naszym kraju. Między innymi postaramy się przybliżyć najnowsze trendy światowe, jeżeli chodzi o rolę cukru w zdrowiu i odżywianiu. Wobec zmieniających się oczekiwań wobec żywności, zdrowia i transparentności producentów pokażemy, jak może wyglądać konsument przyszłości. Zaprezentujemy, jak wygląda obecnie rynek cukru w Ukrainie.

Uczestnikami wydarzenia będą przedstawiciele wszystkich czterech spółek cukrowych, które są obecne w naszym kraju (Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Suedzucker Polska S.A. i Nordzucker Polska S.A.), przedstawiciele instytucji lub firm współpracujących z naszą branżą oraz reprezentacja plantatorów buraków cukrowych.



Program Forum Branży Cukrowniczej 2026
Andersia Hotel, Poznań
20 lutego 2026 roku
10:00 – 10:10
Otwarcie Forum
Leszek Świętochowski
Prezes Zarządu Związku Producentów Cukru w Polsce
10:10 – 10:30
Rynek cukru w roku 2025/26
Michał Gawryszczak
Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce
10:30 – 11:00
Ocena wyników technologicznych kampanii cukrowniczej 2025/26 w Polsce
Maciej Wojtczak
Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia Techników Cukrowników
11:00– 11:45
Rola cukru w zdrowiu i odżywianiu – globalny przegląd trendów
Annie Denny
Dyrektor Generalna Światowej Organizacji Badań nad Cukrem (WSRO)
11:45 – 12:30
Przerwa kawowa
12:30 – 13:15
Konsument przyszłości: zmieniające się oczekiwania wobec żywności, zdrowia i transparentności producentów
Dariusz Jemielniak
Wykładowca Akademii Leona Koźmińskiego i Harvard University
13:15 – 13:45
Rynek cukru w Ukrainie
Yana Kavushevska
Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru Ukrainy
13:45 – 15:00
Lunch
15:00 – 15:30
Nowe Techniki Genomowe
Sławomir Sowa (do potwierdzenia)
Dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
15:30 – 16:00
Aktualne wyzwania środowiskowe dla europejskich producentów cukru
Josh Gartland
Zastępca Sekretarz Generalnej Europejskiego Związku Producentów Cukru (CEFS)
16:00 – 16:10
Zamknięcie konferencji
Leszek Świętochowski
Prezes Zarządu Związku Producentów Cukru w Polsce



Prelegenci


Leszek Świętochowski
Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Akademii Rolniczej w Warszawie na Wydziale Ekonomiczno-Rolniczym. Ukończył Podyplomowe Studium Samorządu Terytorialnego i Rozwoju Lokalnego na Uniwersytecie Warszawskim oraz studia podyplomowe na kierunku zarządzanie nieruchomościami w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.##MORE## Swoją ścieżkę zawodową rozpoczął od pracy w samorządzie terytorialnym. Następnie, w latach 2001-2005 i 2002-2004, był odpowiednio posłem na Sejm III i IV kadencji oraz członkiem Kolegium Urzędu Zamówień Publicznych. Zasiadał w komisjach sejmowych: ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa oraz finansów publicznych. Kolejne lata pracy zawodowej poświęcił Agencji Nieruchomości Rolnych, w której finalnie do 2015 pełnił funkcję prezesa. Leszek Świętochowski posiada również doświadczenie w organach nadzorczych: przewodniczył radzie nadzorczej spółki Elewarr, pełnił funkcję Członka i Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej Zakładu Gospodarki Komunalnej Gminy Stanin, był także Członkiem Rady Nadzorczej Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Od maja 2024 do 31 marca 2025 prezes Stadniny Koni w Janowie Podlaskim.
dr hab. inż. Maciej Wojtczak, profesor UŁ
Prezes Stowarzyszenia Techników Cukrowników
Ekspert NOT z zakresu technologii i analizy żywności, specjalista w zakresie cukrownictwa oraz jakości i bezpieczeństwa żywności. Nauczyciel akademicki Uniwersytetu Łódzkiego oraz wykładowca i organizator licznych szkoleń z zakresu cukrownictwa i analityki żywności. Ekspert i audytor systemów zarządzania w laboratorium analitycznym, organizator badań biegłości z zakresu analityki cukrowniczej.##MORE## Członek ICUMSA Ltd odpowiedzialny za prace grupy roboczej Metody Chemiczne, Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA, Członek Komitetu Naukowego ESST, Prezes Stowarzyszenia Techników Cukrowników, Przewodniczący Sekcji Analizy i Oceny Żywności Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Annie Denny
Dyrektor Generalna Światowej Organizacji Badań nad Cukrem (WSRO)
Doświadczona specjalistka ds. żywienia, od ponad 15 lat związana z sektorem zdrowia publicznego, przemysłem spożywczym oraz organizacjami non-profit w Wielkiej Brytanii. Od kwietnia 2020 roku pełni funkcję Dyrektor Generalnej Światowej Organizacji Badań nad Cukrem z siedzibą w Londynie, gdzie kieruje działaniami badawczymi i komunikacyjnymi w obszarze roli cukru w diecie. ##MORE## Jest aktywnym członkiem komitetu Nutritionists in Industry (od 2012 roku), działającego na rzecz integracji wiedzy naukowej z praktyką przemysłową w zakresie żywienia. W latach 2016–2020 zarządzała zespołem zarejestrowanych dietetyków i ekspertów żywienia w programie Early Years Nutrition Partnership, wspierając rozwój prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. Wcześniej, przez sześć lat, pracowała w centrali sieci supermarketów Sainsbury’s jako dietetyk oraz menedżer ds. diet specjalnych i zdrowia. W latach 2008–2010 pełniła funkcję dietetyka w organizacji charytatywnej The Food Chain, specjalizującej się w wsparciu osób żyjących z HIV poprzez edukację żywieniową i zajęcia kulinarne.

prof. dr hab. Dariusz Jemielniak
Wykładowca Akademii Leona Koźmińskiego i Harvard University
Ekspert Digital University, profesor zarządzania, kierownik Centrum Badań nad Organizacjami i Miejscami Pracy (CROW) oraz założyciel grupy New Research on Digital Societies (NeRDS) na Akademii Leona Koźmińskiego. Jest wykładowcą stowarzyszonym z Berkman-Klein Center for Internet and Society, na Uniwersytecie Harvarda. ##MORE##Jego zainteresowania koncentrują się wokół studiów nad krytycznym zarządzaniem projektami otwartej współpracy (takich jak Wikipedia czy F/LOSS), narracyjności, opowiadania historii, organizacji intensywnie wykorzystujących wiedzę, społeczności wirtualnych, archetypów organizacyjnych, a wszystko to badane metodami interpretacyjnymi i jakościowymi. Jest członkiem Rady Powierniczej Wikimedia Foundation, wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej Escola S.A., a od 2022 roku pełni funkcję wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk.
Yana Kavushevska
Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru Ukrainy
Doświadczona menedżerka z ponad 18-letnim stażem na stanowiskach kierowniczych w ukraińskim przemyśle cukrowniczym. W marcu 2024 roku została wybrana na przewodniczącą Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru Ukrainy. ##MORE##Wcześniej zajmowała kluczowe stanowiska zarządcze w wiodących firmach cukrowniczych, takich jak Astarta-Kyiv i Ukrprominvest-Agro. Yana ukończyła Narodowy Uniwersytet im. Tarasa Szewczenki w Kijowie, specjalizując się w językach słowiańskich i bałkanistyce, a także uzyskała stopień doktora nauk filologicznych. Posiada również dyplom z ekonomii międzynarodowej uzyskany w Instytucie Stosunków Międzynarodowych oraz ukończyła program Corporate MBA w MIM-Kyiv.
dr Sławomir Sowa
Dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Wybitny specjalista w dziedzinie biotechnologii roślin i genetycznie modyfikowanych organizmów. Jest ekspertem w ocenie ryzyka GMO przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a także członkiem opiniodawczo‑doradczych gremiów rządowych, m.in. w zakresie genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów i GMO.##MORE## Jego działania obejmują również popularyzację nauki, promowanie zrównoważonego rolnictwa oraz rolę badań naukowych w budowaniu gospodarki opartej na wiedzy.

Josh Gartland
Zastępca Sekretarz Generalnej Europejskiego Związku Producentów Cukru (CEFS)
Doświadczony specjalista w zakresie polityki handlowej, konkurencyjności oraz spraw gospodarczo-społecznych, od ponad dekady aktywny zawodowo w Brukseli. Od września 2021 roku pełni funkcję Zastępcy Dyrektora Generalnego w CEFS. Odpowiada tam za działania lobbingowe, dialog społeczny oraz kontakty z instytucjami Unii Europejskiej. ##MORE##Wcześniej, w latach 2019–2021, pracował w organizacji WindEurope, gdzie jako Starszy Doradca ds. handlu i konkurencyjności zajmował się strategią komunikacyjną oraz analizą regulacji wpływających na sektor energetyki wiatrowej. Swoje pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. jako stażysta Blue Book w Dyrekcji Generalnej ds. Handlu Komisji Europejskiej (DG TRADE), gdzie uczestniczył w przygotowaniu strategii „Trade for All”, oraz jako badacz-stażysta w United Nations University – CRIS w Brugii. Josh Gartland biegle posługuje się kilkoma językami europejskimi i posiada szerokie kompetencje w zakresie relacji rządowych, komunikacji strategicznej i analizy polityki unijnej.
Michał Gawryszczak
Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce
Prezes Polskiego Związku Przedsiębiorców Handlujących Cukrem, Członek Zarządu European Association of Sugar Traders, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Federacji Gospodarki Żywnościowej, Redaktor Naczelny Gazety Cukrowniczej. Z polskimi i międzynarodowymi organizacjami przedsiębiorców i pracodawców związany jest od ponad dwudziestu lat. ##MORE##Poprzednio był Dyrektorem Zarządzającym w Polskiej Izbie Firm Szkoleniowych. Wcześniej pełnił obowiązki Dyrektora Departamentu Zagranicznego w Pracodawcach RP. Był zastępcą członka Europejskiego Komitetu Ekonomiczno – Społecznego w Brukseli. Pełnił funkcję stałego przedstawiciela w Brukseli, działając w ramach European Centre of Employers and Enterprises Providing Public Services. Był członkiem rad nadzorczych spółek prywatnych oraz należących do skarbu państwa. Odznaczony przez Ministra Gospodarki za zasługi dla rozwoju gospodarki Rzeczypospolitej Polskiej. Jest absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie ukończył Wydział Zarządzania. Ukończył także Szkołę Główną Handlową, gdzie studiował Zarządzanie Przedsiębiorstwem na Jednolitym Rynku Europejskim.



Miejsce forum

Andersia Hotel & SPA

 


Plac Andersa 3
61-894 Poznań


Uczestnicy Forum dokonują samodzielnie rezerwacji miejsc hotelowych w Andersia Hotel & SPA lub innym dowolnie wybranym.

Do 15 grudnia 2025 r. dla ograniczonej liczby uczestników Forum obowiązuje specjalna oferta na nocleg w Andersia Hotel & SPA.